09:29

07.10.2021

Kazlıçeşme’de eski Belediye Binası olarak hizmet veren yapının zemininde bulunan mozaiklerin devam kazısında, Roma dönemine ait bir lahit ve sandık tipi mezar bulundu. Kazı alanında, mimari yapı kalıntılarının da bulunduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Çıkış noktamız Zeytinburnu’na bir mozaik müzesi kazandırmaktı. Zeytinburnumuz, İstanbulumuz yeni bir tanık, yeni bir bulgu ve yeni bir kalıntıyla karşı karşıya. Tüm kurum ve kuruluşlarla eş güdüm halinde kazıyı tamamlayacağız.” dedi.

Kazlıçeşme Sanat olarak hizmet veren tarihi binanın bahçesinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında yeni bulgulara rastlandı. Zeytinburnu Mozaik Müzesi çalışmaları esnasında mozaiklerin restorasyon ve konservasyon işlemleri için kaldırılmasıyla birlikte; mozaik yapısının alt seviyelerinde, içinde 2 kişinin gömülü olduğu Roma dönemine ait bir lahit bulundu. Yine bu çalışmalar esnasında sandık tipi Erken Dönem Bizans Mezarı olduğu anlaşılan bir mezar ve mozaikli yapının temelini oluşturduğu düşünülen yapı kalıntısı da keşfedildi.

ARISOY: “ÇOK KATMANLI BİR SERGİ ALANI ORTAYA ÇIKACAK”

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Kazlıçeşme Arkeolojik Kazı Alanı’nda kültür mirasımız için büyük önem taşıyan eserlerle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Arısoy, çok katmanlı bir sergi alanının ortaya çıkacağı müjdesini verdi: “Binanın dışında keşfettiğimiz mozaiği restore etmek için çalışmaları başlattıktan sonra buluntuların izini takip ederek bir lahit bulduk. İçinde iki bireye ait kalıntılar var. Bu kalıntıların incelemeleri en kısa zamanda yapılmaya başlanacak. Detaylı bir bilgiye sahip değiliz ama birinin 20-30 diğerinin ise 40-50 yaşlarında erkek ve kadın olduğu arkeoloji uzmanlarınca belirlendi. Aynı kazı alanında bir mezar odası diyebileceğimiz mermerle çevrili oda ve bir bireye ait kalıntılar bulundu. Ayrıca bazı mimarı unsurlar keşfettik. Kazı henüz bitmedi. Kazının el verdiği ölçüde en kısa zamanda burayı bir müzeye dönüştürmek istiyoruz. Müze için belirli bir tarih veremiyoruz. Yeni buluntular ortaya çıktıkça sizlerle paylaşacağız. Çok katmanlı bir sergi alanı ortaya çıkacak gibi görünüyor. İstanbul yeni bir bulguyla karşı karşıya. Bu olay beni çok heyecanlandırdı. Bu gelişmelerin Zeytinburnu’na büyük bir değer katacağını düşünüyorum. Kazdıkça çok kıymetli unsurlar çıkıyor” dedi.

BİZANS DÖNEMİNE AİT SİKKELER BULUNDU

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, Zeytinburnu Belediyesi ile koordinasyon halinde çalıştıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “ Bir mermer lahit gömüye rastladık. Bu lahdin üzerinde herhangi bir yazı ve betim tespit edemedik. Ancak kapağı açtığımızda içinde iki iskelet vardı. Biri kadın biri erkekti. İkisinin de dişlerinden hastalık bulgusuna rastladık. Erkek bireyin kaburgasının yaşadığı dönemde kırıldığı ve tekrar kaynadığı tespit edildi. Erkek bireyin eklem romatizmasıyla ilgili bir hastalığının olduğu teşhis edildi. M.S 5. yüzyıla ait olduğunu söyleyebiliriz. Bir de sandık mezar tespit ettik. Arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Mezarda bir bireye ait iskelet tespit edildi. Bu mezarda veri oluşturmamıza sağlayacak buluntu elde edilemedi. Mezarın en erken 5. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz. Alanda M.S 4. yüzyıla ait ve Orta Bizans Dönemine ait sikkeler tespit edildi. Bu alan da 4. yüzyıldan 11. yüzyıla kadarki dönemde bir yaşam sürdürülmüş. Çalışmalarımız sonucunda sizlere daha net bilgiler vereceğiz.”

Lahit içinden çıkan buluntular, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı uzmanlarının titiz çalışmaları ile koruma altına alındı. Kazlıçeşme Mozaik Müzesi’nde bu eserlerin sergilenebileceği bir çalışma halen devam ediyor. Yeni buluntular, çalışmalar tamamlandığında müzede ziyaretçilere çok katmanlı haliyle sergilenecek.